VALAMI KÉK

Valami régi, valami új, valami kölcsönkapott, valami kék.

Ez az a pár dolog, ami nélkül nem lehet valaki menyasszony, legalábbis a babona szerint. A babona viszont lassan beépült a szokások körébe, sokszor már nem is tudjuk, hogy mi volt egy-egy szokás alapja.

Valami régi:

ez a menyasszony frigyre lépés előtti életét szinbolizálja

Valami új:

Az új élet lehetőségét

Valami kölcsönkapott:

A szerencse szimbóluma, hiszen egy kölcsönkapott tárgyra még jobban vigyáz az ember. Ha lehet, akkor olyantól kérjünk valamit, aki már házas, hiszen ott már bizonyított

Valami kék:

A tisztaság szimbóluma

Egy-két szokás

Tányértörés:

Régi szokás a tányértörés az eskövő napján, van aki a sok pénzre asszociál a törött tányérdarabok láttán, valaki a boldog évek számát olvassa ki a szétszóródott darabkákból. Az eredete viszont teljesen más. Úgy tartották, hogy a menyasszony az esküvője napján nagyon sebezhető, ezért a szellemek árhatnak neki. A szellemek elűzése volt a tányértörés eredeti funkciója, hiszen a nagy csörömpöléstől megridnak és békénhagyják a menyasszonyt.

Küszöbön átemelés:

Szintén a szellemek elleni védelmet szolgálja, hiszen a küszöb alatt rejtőző szellemek így nem látják az ifjú arát.

Menyasszonyi fátyol:

Szintén a szellemek elleni védelem miatt volt szokás viselni

Az autó mögé kötött dobozok:

Szintén a szellemeket űzik el a hangjukkal.

Ebből is látszik, hogy egy menyasszony élete nem csak játék és mese, de ha betarjuk ezeket az apró szokásokat, babonákat, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a szellemekkel már nem lesz gondunk. Ha biztosra akarunk menni, azért a zenék listájára felírhatjuk a Ghostbusters-t.

Szólj hozzá!