CSOKORDOBÁS, HARISNYAKÖTŐ DOBÁS

A menyasszonyi csokor dobása nem újkeletű hagyomány, bár magyarországon csak 1-2 évtizeddel ezelőtt kezdett szerves része lenni az esküvőknek. A menyasszony a csokor eldobásával választja ki a következő arát. Hátat fordít a hajadon lányoknak, majd a feje fölött hátradobja, aki pedi elkapja, az lesz a következő menyasszony. Eredetileg a menyasszonyi csokrot dobták el, mára viszont a „dobócsokor” az elterjedttebb. Ez gyakorlatilag a menyasszonyi csokor kicsinyített mása. A virágkötők pontosan tudják, hogy mi az, ha valaki dobócsokrot kér. Többféle verziója létezik, előfordul a hármas, vagy akár több darabos csokor. Ez több kisebb csokor egymás mellett, ami a levegőben szétválik, így több potenciális menyasszonyjelöltet választhatunk ki.

Harisnyakötő dobás

Gyakorlatilag ugyanaz a funkciója, mint a csokordobásnak, viszont a vőlegény dobja és a leendő vőlegényt választja ki. Persze a harisnyakötő a menyasszony lábán van, amit a vőlegénynek előtte meg kell szereznie. Ennek a leggyakoribb módja, hogy az ifjú férj bemászik a felesége szoknyája alá, és (ezt nem lehet látni 🙂 ) valahogy lehúzza a lábáról.

Ezután hasonlóan a csokordobáshoz, a nőtlen férfiaknak háttal állva, eldobja harisnyakötőt. Aki elkapja az lesz a következő vőlegény.

A harisnyakötő elég könnyű, így akár nehezéket is köthetünk rá, például fkis üveges pálinka, whisky.

Szólj hozzá!