Vőfély vs. Ceremóniamester

Mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között? A kérdés, amire még igazán jó választ nem hallottam, az ez.

Ha a feladatukat nézem, akkor semmi. Mindkettő azért van, hogy a pár válláról levegye a terhet, segítse, tájékoztassa a vendégeket, irányítsa a többi szolgáltatót, bulit csináljon, ha kell, akkor odaillő játékokkal szórakoztassa a vendégeket.

De akkor mégis mi a különbség?

A stílus, a megjelenés?

A vőfélyekre inkább jellemző a népviselet, vagy az arra utaló öltözék, míg a ceremóniamesterek öltönyben, modernebb ruhában jelennek meg az esküvőn. A vőfély verseket, rímeket mond, a CM prózában, kevésbé kötött szöveggel teszi ezt.

Egyre több vőfély ismeri fel azt, hogy sok pár, már nem a hagyományos esküvőt szeretné, a vendégek egy része nem is ismeri a szokásokat, idegen nekik a verselés, ezért modern vőfélyként aposztrofállják magukat. Nem jellemző rájuk a verses forma, az öltözékük nem tartalmaz népies elemeket, gyakorlatilag ceremóniamesterként tevékenykednek.

A legfontosabb azonban az, hogy olyan vőfélyt, vagy ceremóniamestert válasszunk, aki nekünk szimpatikus, akivel egy hullámhosszon vagyunk, hasonlóak az elképzeléseink és eltudjuk képzelni a vendégeink között.

Szólj hozzá!